Resepi daging dendeng original

 resepi daging dendeng original

1 kilogram daging lembu yang bahagian isi. 6 batang serai diketuk lepas tu goreng sampai agak perang dan toskan (serai memang kena banyak baru original dendeng) 10 helai daun limau purut. 1 cawan air rebusan daging.

 Bahan Resepi Daging Dendeng Lembu

Bahan Resepi Daging Dendeng Lembu : 

  • 1 kilogram daging lembu yang bahagian isi
  • 6 batang serai diketuk pastu goreng sampai agak perang dan toskan (serai memang kena banyak baru original dendeng)
  • 10 helai daun limau purut
  • 1 cawan air rebusan daging
  • 2 sudu makan gula
  • 1/2 cawan air asam jawa (sederhana cair)
  • Sedikit bahan perasa
  • Kicap manis
  • Kicap masin
  • 1 1/2 cawan bawang goreng

Bahan Kisar :

  • 25 tangkai cili kering(nak pedas boleh tambah)
  • 3 biji bawang besar sederhana
  • 8 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 5 batang serai hiris
  • 1 cawan minyak masak
    (kisar semua bahan ini)

Cara Penyediaan Resepi Daging Dendeng :

#1: Daging lembu tadi direbus hingga lembut lepas tu dihiris-hiris nipis. Air rebusan jangan buang ya. Renjiskan daging dengan kicap manis dan gaul rata. Panaskan minyak dan goreng daging sekadar keperangan di bahagian luar. Lepas tu tumbuk dengan lesung bagi ianya berurat. Jangan lupa goreng serai yang diketuk tu. Potong dalam anggaran setengah 2 cm setiap satu.

Kisar bahan kisar lepas tu tumis dalam kuali. Carikkan 5 helai daun limau purut dan masukkan serai yang digoreng tadi. Masak dengan api sederhana kecil hingga pecah minyak 2-3 kali dan berubah warna. Kalau rasa minyak banyak sangat waktu ni, boleh buang sedikit ikut tahap anda nak. Cara mudah, layur tisu atas permukaan minyak untuk meresap.

Masukkan pula gara,gula,air asam jawa dan masak hingga agak garing.Baru tambah air rebusan daging tadi dan masukkan kicap manis lebih sikit dan kicap masin sedikit.Masakkan hingga pekayt dan hampir kering baru masukkan daging yang ditumbuk tadi.

#2: Gaul sebati daging dan tambah baki daun limau purut. Biarkan atas api bagi kering bebetul dan tambah bawang goreng.Gaul lagi,sesuai rasa jika perlu lepas tu siap.

Insyaallah tahan berhari-hari resepi daging dendeng anda.Sesuai sangat kalau nak bawa g travel atau masuk hutan.Best kan.

Boleh la cuba nanti.

 

 

Related Posts

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Formulir Kontak

Nama

E-mel *

Mesej *